Magyar
* LEGÚJABB *
Eggyüttmûködés
Cikkek és vélemények
Müvészi akadémia
Ház az gyermekfaluban
 
Politikai környezet
 
 
 

                      Deutsche Grammphon társaság, Fricsay Ferenc közreműködő partnere

   
                                                  Homepage der DGG


A Deutsche Grammophon sok bizalommal fordult Fricsay Ferenc felé: első Berlini fellépése után nagy feladattal bízta meg, amit kesőbb sohase kellett megbánnia.

Fricsay ideális hanglemez-karmester volt: lelkes és fanatikus precizitása és kitartó próbamunkája mérhetetlen értékű volt a lemezipar számára, amelynek a különleges jellemzősége abban van, hogy maradandó zenét állít elő.

Az eleinte üzleti kapcsolat egyre jobban emberivé és barátivá vált. Teljes bizalom és eredmény-teljes közreműködés alapján készült valamennyi opera-, szimfonikus zenei és oratórium-felvétel, amely stilisztikailag nagy átfogó ívet húzott. De Fricsay nagy zenei szeretetét, tiszteletét főként Mozart és Bartók iránt érezte. Keze alatt e két zeneszerző művei mindig teljes sajátosságaiban váltak elő zenévé.

Bartók Béla négy műveinek és Mozart Don Giovanni c. operájának felvételéért nyerte el a Deutsche Grammophon a „Grand prix du disque“ díjat. Mily szép köszönet volt es azért a bizalomért, amelyet sok évvel azelőtt egy fiatal ismeretlen karmesternek nyújtottunk.

                                                                                                                           Elsa Schiller, professor


web dobay